Rietdekker Friesland

Uilenborden

Een rieten dak is natuurlijk niet af zonder een prachtig op maat gemaakt uilenbord. Daarom helpen we u met plezier bij het ontwerpen, maken en plaatsen van een uilenbord. Benieuwd wat dit kost? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Hoe uilenborden zijn ontstaan

Uilenborden zijn al een eeuwenoud fenomeen. Oorspronkelijk werden ze namelijk gebruikt om de uiteinden van de nokbalk te beschermen tegen rukwinden en regen. Dit was het punt waar de drie dakdelen samen kwamen waardoor dit een kwetsbaar punt was. En waarom zou je iets dat je toch nodig hebt niet meteen mooi maken? De oudste vermelding van een uilenbord dateert maar liefst uit 1696. Op schilderijen uit de 18e eeuw ziet u ze ook steeds vaker terugkomen omdat ze toen steeds populairder werden. In het begin waren de uilenborden er dus vooral om de constructie te beschermen. Later kwamen er gaten in zodat uilen zich er in konden nestelen. Dit had namelijk een voordeel voor boeren. Uilen zijn uitstekende muizenvangers en op deze manier hoefden ze zelf geen muizen te vangen. Tegenwoordig zijn de gaten veelal dichtgemaakt, omdat de meeste schuren nu goed zijn afgesloten en er genoeg middelen zijn tegen muizen.

Van oorsprong komen de uilenborden uit Friesland, maar ze waren zo populair dat ze ook te vinden zijn in Groningen. In Friesland vindt u 6 verschillende typen, welke er verschillend uitzien per regio. Zo zijn ze bijvoorbeeld in het noorden minder rijkelijk versierd dan in het zuidwesten. Daarnaast kon men vroeger ook veel afleiden over de bewoners van het huis. Zo kon u afleiden hoeveel kinderen het gezin had, hun geloofsovertuiging enzovoort. Wilt u meer informatie over uilenborden? Lees dan verder.

 

Waar hoort welk uilenbord?

uilenborden

Links staat een kaart van Friesland.
Er zijn zes verschillende streekgerichte vormen van uilenborden. 

Ieder uilenbord heeft zijn eigen historie. 

 

 

Uilenborden - Sikkema rietdekkersbedrijf