Rietdekker Friesland

Uilenborden van de Friese Wouden.

Dit uilenbord (Friese Wouden) vindt u in het oosten en zuiden van Friesland, het is uitgevoerd in de kleuren groen en wit.

 

Uilenbord Friese Wouden

Dit uilenbord (Friese Wouden) vindt u in het oosten en zuiden van Friesland, het is uitgevoerd in de kleuren groen en wit. In de makelaar van dit uilenbord zijn twee open gedeeltes. De bovenste opening noemt men het glas. Dit glas heeft een betekenis. Een oud gebruik was bijvoorbeeld op visites, dat het kopje op de kop op het schoteltje werd geplaatst. Dit gebruik kwam ook voor in het café, als men niets meer wilde drinken plaatste men het glas omgekeerd op tafel en dan kwam de waard om af te rekenen.

De boer die dit teken dus in zijn makelaar voerde, wilde daarmee te kennen geven dat hij had afgerekend. Hij had deze boerderij betaald en was eigenaar van deze “zathe en lande”

De opening in de makelaar is een zandloper. Het symbool van de tijd, waarmee men tot uitdrukking wilde brengen de tijdelijke staat van de dingen, zo ook het leven met een steeds doorgaande opvolging van het leven door nieuw jong leven..

 

 

Bekijk hier meer uilenborden. >