Rietdekker Friesland

Rietdekken

Wanneer u een rieten dak wilt laten plaatsen of deze wilt laten onderhouden, bent u bij ons aan het juiste adres.
Als familiebedrijf dat gespecialiseerd is in rietdekken, adviseren wij u graag over alle mogelijkheden.
Neem hiervoor contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een rieten dak

De rieten daken zijn terug van weggeweest. De populariteit is weer flink aan het toenemen de laatste jaren. Dit is ook terug te zien bij nieuwbouwwoningen, waarbij moderne aspecten gecombineerd worden met het authentieke dat riet biedt. De tijd van het gebruik van alleen maar praktische materialen is voorbij. Mensen kiezen liever voor een natuurlijk product dat het milieu minder belast. Een warmere uitstraling en het milieu dat minder belast wordt; dat is toch een win-win situatie?

Een rieten dak zorgt naast een warmere uitstraling ook voor goede isolering. In de zomer komt er minder warmte naar binnen en in de winter heeft u minder last van warmteverlies. Het fijne is dat riet tegenwoordig ook een zeer lange levensduur heeft, zo’n 25 tot 40 jaar. Wel is dit verschillend per situatie. Zo zijn een aantal factoren die de levensduur bepalen:

  • of het huis in een open veld staat
  • hoeveel regen erop valt
  • hoe goed het riet kan drogen
  • hoe vaak het wordt onderhouden

Houdt hier dan ook rekening mee.

Naast de genoemde factoren bepaald ook de kwaliteit van het geplaatste rieten dak sterk wat de uiteindelijke levensduur zal zijn. Wij van Rietdekkersbedrijf Sikkema hebben veel liefde voor het vak en gaan daarom alleen voor de beste kwaliteit. U kunt dus uitgaan van een lange levensduur.

Soorten dakconstructies

In principe zijn er twee soorten dakconstructies mogelijk voor het laten plaatsen van een rieten dak. Zo is er een traditionele dakconstructie en een schroefdakconstructie mogelijk. Bij de traditionele manier wordt het riet opgebonden en geplaatst op rietlatten, er is hierbij dus geen plaat geplaatst op de kapconstructie. Bij een schroefdak is dit wel het geval. Tegenwoordig plaatsen wij in de meeste gevallen niet meer op de traditionele wijze. De voornaamste reden hiervan is dat de schroefdakconstructie een stuk brandveiliger is, er zit namelijk geen zuurstof onder. Dit zorgt er voor dat de verzekeringspremie ongeveer op hetzelfde niveau neerkomt als een pannendak. Hiervoor hoeft u het dus niet te laten. Daarnaast is het dak op deze manier ook beter geïsoleerd wat weer goed is voor het milieu en uw energierekening.

Geschiedenis van rieten daken

Tegenwoordig zijn rieten daken vooral voor mensen die hun huis een warmere uitstraling willen geven. Door bijvoorbeeld modern en authentiek te combineren. Toch was dit vroeger anders, toen waren dakpannen namelijk duurder dan riet. Een welvarend iemand had dus vaker dakpannen dan een minder welvarend persoon. Vandaar dat u ook wel combinaties ziet. Het woonhuis was vaak belegd met dakpannen en de schuur met riet. Tegenwoordig is dit andersom, nu kiezen mensen met een ruimer budget voor een rieten dak.

Een huis laten bouwen met rieten dak

Laat u een huis ontwerpen en wilt u hier graag een rieten dak op laten plaatsen? Betrek ons dan in een zo vroeg mogelijk stadium. Op deze manier kunnen wij meelopen met de architect, de bouw tekeningen controleren en zorgen dat de plaatsing vlekkeloos verloopt. Zo bent u na de oplevering verzekert van een prachtig rieten dak.

Uw huidige dak laten bedekken

Heeft u momenteel dakpannen maar bent u er aan toe om uw huis extra charme en warmte geven? Neem dan contact met ons op zodat we alle mogelijkheden kunnen bespreken.