Rietdekker Friesland

Zelf uw rietendak onderhouden

 

Zelf uw rieten dak onderhouden

Het is ook goed mogelijk om zelf uw rieten dak te onderhouden. Op deze manier kunt u toch wat geld besparen, wel dient u te beschikken over de benodigde materialen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Denk hierbij aan een gewone ladder en een dakladder. Maar vergeet zeker niet om rekening te houden met uw eigen veiligheid. U werkt namelijk op hoogte met schuine daken. Vooral bij zeer steile daken kan dit gevaarlijk zijn. Heeft u een zeer steil dak? Dan raden we het u toch aan om ons in te schakelen, wij zijn namelijk zeer ervaren in het werken op steile daken.

Uw rieten dak controleren

Het onderhouden van uw rieten dak begint met het periodiek controleren. Inspecteer hierbij uw dak op mos en alg begroeiing. Hou voornamelijk de plekken in de gaten die in de schaduw van bijvoorbeeld bomen staan. Hierbij droogt het riet droogt namelijk minder snel en is daardoor dus een aantrekkelijke plek voor alg en mos om te groeien. Controleer daarnaast ook of er niks op het dak ligt zoals bladeren of takken. Ook hierdoor zal het drogen langer duren wat dus mos en alg groei bevordert.

Uw rieten dak kammen

Wanneer er veel mos en alg groeit op uw dak, dient u het rieten dak te gaan kammen. Dit doet u door met een broodmes of elektrische heggenschaar het bovenste laagje weg te snijden. Let hierbij wel goed op dat u niet teveel weghaalt, dit zal namelijk ten koste gaan van de levensduur. Na het kammen dient het riet ook weer netjes glad en strak geklopt te worden. We raden het aan dit alleen te doen als u weet waar u mee bezig bent.

Uw rieten dak sprayen

Wanneer er slechts een beginnende algenlaag op uw rieten dak aanwezig is kunt u een algendoder gebruiken. Spray dit gelijkmatig verdeeld over het dak. Let hierbij wel op dat u een speciaal ontwikkelde algendoder gebruikt die de algen dood maar niet schadelijk is voor het riet.